Společnost ECTACO: filozofie porozumění


Společnost ECTACO byla založena v roce 1990 v USA (v ČR v roku 1998), v New Yorku. Stálé jeho trvalým vedoucím je zakladatel a prezident společnosti D. Lubyanitsky. Základní myšlenkou, která byla daná zakladatelem společnosti, byl nápad jak pomoci lidem pochopit jeden druhého.

Na naší planetě existuje mnoho různých jazyků a dialektů, o nichž většina lidí ani nemá ponětí. Jak jsi můžeme porozumět navzájem, jak máme jednat mezi sebou bez znalosti jazyka společníka - tento problém stále zůstává nejdůležitějším pro většinu lidí. Obvykle člověk od svého narození zná jen jeden jazyk - mateřský, jiné je třeba se učit. Učit se,je potřeba dlouho, někdy i několik let, aby jsme začali chápat jen jeden jazyk, který je pro vás důležitý. A kolik ještě musíte vynaložit času, energii a peněz, aby jsme dosáhli alespoň nějaký výsledek. Někdy člověk, nezískal očekávaný výsledek, nechává toto učení, on už pak prostě nemá síly pro pokračovaní. I když každý chápe, že studium jednoho (dvou, tři...) jazyku umožňuje udělat nový krok ve své kariéře, pochopit nejen svého společníka, ale i objevit pro sebe novou kulturu jiné země, seznámit se s jeho tradicemi a životním stylem.

V takových situacích vždy se chce mít odpovídajícího pomocníka, který Vám napoví, opraví nebo přeloží to, co Vás zajímá. Ale, bohužel, vždy mít vedle sebe takového člověka je téměř nemožné. Kde je východisko z této situace, kdy ty na nic se můžeš zeptat, a nic nemůžeš pochopit, z jednoho prostého důvodu, že neznáš cizí jazyk. Možná, že společnost ECTACO jedna z mála firem, které skutečně snaží se Vám pomoci porozumět světu prostřednictvím své inovativní techniky a lingvistickému rozvoje. Kombinace slov „elektronický slovník“ nebo „elektronický překladatel“ ne vždy umožňuje patřičně posoudit úroveň těchto zařízení. Nejčastěji táto třída zařízení, v očích lidí, reprezentována jako analog papírových slovníku, který Vám umožní rychle najít neznámé slovo a jeho překlad. Při tom většina se neptá - a co jiného ještě on může, vždyť ve skutečnosti je to jen slovník.

Máte-li kopat hlouběji a pečlivě prozkoumat produkty ECTACO, zjišťuje se, že funkce „slovník“ je jen jedním z mnoha. Obsahuje ještě více, než tři desítek různých související funkce, spojených jak s překladem slov a vět, stejně jako i s výukou cizího jazyka. Zdá se mi, že vyjmenovat všechny nemá smysl – stačí jen pojmenovat klíčové: gramatika, nepravidelná slovesa, konverzační příručka atd.

Ale pokud si jen představit, že zahrnuje dále eBook, systém GPRS, a mnoho dalších, hned je tu nevědomý pocit úcty k společnosti, která se zabývá touto činností.

ECTACO Ads: http://www-slovnik.cz; www.cz-slovnik.cz; www.ectaco.cz; tel. 603383387; 777333779

Comments