ECTACO Info | jetBook Color - пълен преглед на модела

by http://www.reader.bg


Устройството за четене на електронни книги jetBook Color не е първият електронен четец дело на американската компания Ectaco Inc., но за разлика от своите предшественици jetBook и jetBook Lite, които са оборудвани с отразяващи LCD екрани, той е първият, който притежава цветен дисплей, реализиран по технологията „електронно мастило“. Устройството използва последното към настоящия момент поколение екрани Triton на световния лидер в производството на дисплеи от типа „Електронна хартия“ E Ink, а благодарение традициите на Ectaco в сферата на чуждоезичното обучение, освен за четене на документи, jetBook Color позволява с лекота и изучаването на различни езици.


Комплект

jetBook Color се предлага в комплект с аксесоари, необходими за правилната и продължителна експлоатация на устройството. В оформлението на кутията са използвани символи и елементи от различни учебни дисциплини като математиката, физиката и биологията. Опаковката е в бял цвят, както и корпусът на устройството, което по принцип се предлага в две различни цветови решения - бяло и черно. Кутията е разделена на две нива, като в долната част са поставени аксесоарите - калъф, USB-кабел, комплект слушалки и американски тип зарядно. В горната част на кутията се намира и самият е-четец. Освен това е предвиден и преходник за европейския тип ел. мрежа.


Предният панел на jetBook Color е покрит с антибактериален слой, докато гърбът на корпуса му е с гумирано покритие, което не позволява изпускането на четеца при употребата му без калъф. Покритието е достатъчно надеждно без да създава усещане за увеличение на обема. В горния ляв ъгъл се намира поставката на специалния стилус, осигуряващ достъп до функционалността на сензорния екран. В долната част на рийдъра (в двата му края) са разположени вградените говорители, като между тях са поставени бутонът за включване и изключване на устройството, непосредствено до него гнездото за рестарт, микрофонът, следван от 3.5мм извод за слушалки, слотът за microSD карти и двата USB порта, като последните три са скрити под един общ капак.


Хардуер

jetBook Color притежава 9.68-инчов PVI EPD екран (20.27см х 13.92см) с изключително висока разделителна способност от 1600 x 1200 (206 пиксела / инч) и възможност за възпроизвеждане на до 4096 цвята. Контрастът на дисплея е 10:1 и се отнася към класа екрани без подсветка, чието изображение се формира в резултат промяна на напрежението и след зареждането му не води повече до разход на енергия. Дисплеят на устройството е сензорен и използва технологията на Wacom, което означава, че сензорната функционалност е достъпна единствено благодарение на стилуса. Управлението обаче е възможно и без стилус - чрез поставените под екрана бутони.



Четецът не разполага с хардуерна клавиатура, единствените бутони са тези за прелистване, достъп до менюто, ОК, връщане обратно и за придвижване из самото меню. В режим на четене стилусът не е необходим, но неговата роля е съществена при използване на приложенията. Екранът позволява зрителeн ъгъл от 180° без никаква промяна в свойствата, а на ярка светлина шрифтовете изглеждат още по-контрастни. Устройството се задвижва от процесор Freescale i.MX508 ARM Cortex A8 с тактова честота 800MHz, а захранването му е поверено на литиево-полимерна батерия [ 2350mAh ], позволяваща до 10 000 прелиствания с еднократно зареждане. С цел удължаване автономната работа на jetBook Color за платформа е избрана ОС Windows CE.

Софтуер



Устройство:
jetBook Color EDU.12
Версия на софтуера:
41.35.509
УПРАВЛЕНИЕ ЗАХРАНВАНЕ
Клавиатура Включване Yes
Бутони Yes Изключване Yes
Сензорен екран Yes Блокиране на бутоните
ВИД НА ИНТЕРФЕЙСА ФОРМАТИ НА ДОКУМЕНТИ
Графичен Yes Текстови ePub, PDF, FB2,
Mobi, PRC, RTF и TXT
Текстови Графични JPEG, GIF, PNG и BMP
Сменяем Аудио формати MP3
НАСТРОЙКИ ИНДИКАТОРИ В СТРАНИЦАТА
Смяна на език Yes Батерия Yes
Задаване на час Yes Час Yes
Задаване на дата Yes Дата Yes
Регулиране на звука Yes Страница Yes
Завъртане на екрана БИБЛИОТЕКА
Собствен шрифт Сортиране по име на файл Yes
Размер на шрифта Yes Сортиране по име на автора Yes
Виртуална клавиатура Yes Сортиране по име на книгата Yes
Информация за четеца Yes Присъждане рейтинг на книгите Yes
Информация за паметта Yes Сортиране по рейтинг на книгата Yes
Информация за софтуера Yes Преименуване на книгата Yes
Актуализация на софтуера Yes Смяна на автора Yes
Автоматично изключване Yes Търсене на текст Yes
Аудио инструкции Yes Поставяне на отметки Yes
Деауторизация Yes Копиране/изтриване на файла Yes
ДРУГИ Създаване на папка в My Library Yes
Wi-Fi + браузър Yes Индекс за прочетено съдържание Yes
Аудиоплеър Yes Смяна на език/кодиране в книгите Yes
Фоторамка Yes Списък последно прочетени книги Yes
Игри Yes Информация за размера на файла Yes


































































Приложения


Началният екран на jetBook Color съдържа следните раздели: My Library, Recent Readings, Classwork and Homework, Oxford Reading Support, Languages and Games, Science and Math, Audio Books and Music и Settings, от които единствено секцията Classwork and Homework е недостъпна за потребителите. Всеки раздел съдържа различни приложения, които позволяват не само четене на лични документи, но и възможност за подобряване на езиковите умения чрез курсовете U-Learn и тематично разделените илюстрирани речници, боравене с различни калкулатори, извършване на различни преобразувания, както и забавления с игри и лингвистични кръстословици. Освен различните граматични тестове и напълно интерактивните SAT курсове, четецът разполага и с говорящ Оксфордски речник, който е съставен от професионални лингвисти и спомага за правилното фонетично изговаряне на думите и изразите.



Разделът My Library е този, в който следва да се копират всички книги и документи и в който се съхраняват предварително заредените от производителя заглавия. Когато устройството бъде свързано и разпознато от компютър, потребителя вижда две папки - My Books и My Music. Ectaco Inc. предоставя безплатно 50 заглавия, включващи най-известните романи на Александър Дюма, Артър Конан Дойл, Бърнард Шоу, Виктор Юго, Едгар Алан По, Езоп, Джон Милтън, Луис Карол, Марк Твен, Пърси Шели, Ханс Кристиан Андерсен, Шарлот Бронте, Чарлз Дикенс, У. Шекспир и др., а в папка My Music потребителят ще открие част от най-известните произведения на Моцарт и Бетовен. Това е мястото, където могат да копират лични аудиокниги и музикални файлове.

Oxford Reading Support

Първият подраздел на Oxford Reading Support представлява говорящ Oxford-ски речник. Иконка на високоговорител, намираща се непосредствено до конкретна буква или дума, указва на потребителя дали нейното произнасяне е добавено. За изговарянето и е достатъчно да се кликне веднъж с помощта на стилуса върху иконката. Двукратното кликване върху дадена дума отвежда потребителя до нейното значение. Опциите на менюто включват търсене чрез виртуалната клавиатура, история на прегледаното съдържание и регулиране силата на звука.

Следващата секция е Talking Oxford ENG<->[втори език от менюто]. Този речник добавя превод и транскрипция на всяка дума от Оксфордския речник и за втория език, за който устройството е програмирано. Произнасянето на думите е идентично както и при говорящия речник - чрез еднократно кликване със стилуса върху иконката, поставена след думата. Опциите на менюто освен Търсене, История и Сила на звука включват още промяна посоката на превод от ENG<->[втори език от менюто] на [втори език от менюто]<->ENG.

Третият подраздел представлява напълно интерактивен SAT курс. Курсът включва различни тестове по правопис, граматика, правилни и неправилни глаголи, решаване на различни математически и други логически задачи и т.н. Тестовете са затворени, със стилуса се отбелязва верния според потребителя отговор, а накрая се отчитат последния и най-добрия до момента резултат. След това потребителят има опцията да премине отново през целия тест и да сравни верните с дадените от него отговори.


Четвъртият подраздел е Aнглийска граматика, разделена на три части: 1. Parts of Speech (съдържаща Nouns, Articles, Prepositions, Adjectives, Adverbs, Pronouns и Numericals), 2. Verbs (включваща Verbal Tenses и Special Verbal Forms) и 3. Sentence (с подсекции Statement and Imperative и Questions and Negations).

Петата секция е ENG<->[втори език] Translator. Преводачът позволява въвеждане чрез виртуалната клавиатура на цели изречения и тяхното превеждане на втория език, към който устройството е програмирано. Функцията Text-to-Speech предоставя възможност за изговаряне на въведения от потребителя текст (само за основния - т.е. за английския език), а допълнителна опция в менюто позволява и смяна посоката на превода - т.е. от втория език към английски.

Шестият подраздел Irregular Verbs предоставя информация за неправилните глаголи в англ. език. Менюто позволява търсене на конкретен глагол, а еднократното кликване със стилуса върху съответната редица с глаголи води до изговарянето им от професионален диктор.

Седмият подраздел Idioms предоставя информация за идиомите в английския език. Менюто позволява търсене на конкретно словосъчетание, а еднократното кликване със стилуса върху съответната редица с идиоми води до изговарянето им от професионален диктор.

Осмият и деветият подраздели са свързани с втория език, за който устройството е програмирано и предоставят граматика на втория език на английски, както и английска граматика на втория език, за разлика от четвъртия раздел където английската граматика е на английски.

Language and Games

Първият подраздел на секцията Език и Игри e Phonetic Language Teacher. Фонетичният учител позволява изучаване на единия от двата езика на които устройството е програмирано (английски + [втори език]) в четири стъпки: Alphabet, Words, Phrases и Dialogs. Първата фаза започва с изговаряне от четеца на всички букви една по една от азбуката на съответния език, след което продължава с показване на изображения на различни предмети (по един за всяка буква от азбуката), тяхното описание на двата езика и изговарянето им на основния език, а накрая завършва с пъзел в който всички скрити двойки букви трябва да бъдат намерени.


Втората част от фонетичния учител представлява тест, започващ с изговарянето на произволна дума от четеца, след което потребителят трябва да докосне и задържи стилуса върху иконката на микрофона на екрана (звуков сигнал известява неговото включване), да повтори същата дума и да освободи стилуса от иконката на микрофона. След записване на произношението устройството сравнява двата записа и преценява как се е справил потребителя. Третата секция на учителя е аналогична на втората, с разликата че се сравнява произношението при изговаряне на фрази вместо на отделни думи, докато четвъртата част включва цели диалози - първо прослушването им, а впоследствие потребителя отговаря на въпроси, задавани от устройството.

U-Learn™ - курс за изучаване на чужд език стъпка по стъпка. За разлика от предната секция, където софтуерът за разпознаване и анализ на речта налага използването на микрофона, тук ролята на потребителя е по-пасивна и е сведена предимно до слушане. Менюто предоставя възможност за избиране тематична насоченост на обучаващите диалози измежду теми като за времето, в хотела, в ресторанта, пазаруване, транспорт и общи фрази.

Audio PhraseBook™ - аудио разговорник, предоставящ опцията за прослушване на най-често употребяваните фрази както на основния, така и на допълнителния език. Екранът е разделен на две части, в горната част, която заема почти 90% от пространството, са поместени изразите от основния език, докато в долната част на екрана е предоставен един ред за превода на допълнителния език (на избрания от потребителя ред). В края на двата реда (съответно за двата езика) има иконка на говорител, чието натискане със стилуса води до изговаряне на фразите.


Pictured Dictionary - илюстриран речник, разделен на три колони. В средната колона е поместено изображение, а от двете му страни са разположени преводите на картинката на избраните от потребителя два езика. Темите са различни и варират измежду Околна среда, Календар, Природни науки, Хранителни продукти, Здраве / Красота, Дрехи / Аксесоари, Дом, Компютър, Флора, Фауна, Пътуване, Спорт, Изкуство, Математика и др. Езиците са 36 и включват Албански, Арменски, Босненски, Български, Виетнамски, Датски, Естонски, Гръцки, Индонезийски, Испански, Италиански, Китайски, Корейски, Латвийски, Литовски, Немски, Норвежки, Полски, Португалски, Румънски, Руски, Сръбски, Словашки, Тайландски, Турски, Украински, Унгарски, Фински, Френски, Холандски, Хинди, Хърватски, Чешки, Шведски и Японски.

Universal Translator - универсален преводач между основния и второстепенния език. Позволява по всяко време размяна местата на езиците, а също така предлага и изговаряне на посочените думи. Виртуалната клавиатура помага на потребителя за въвеждането на търсените думи.
Vocabulary Builder
- познатата игра на бесеница, в която екранът е разделен на няколко сектора. В горната част търсената дума е изписана с въпросителни, а потребителят трябва с помощта на виртуалната клавиатура да въведе предполагаемите букви. В случай, че думата не съдържа предположената буква - в горния ляв квадрант се появява първия елемент от бесилката, а под нея се указва броя на оставащите опити (максималния брой допустими грешки е 8). Играта може да бъде играна на двата езика, на които четецът е програмиран.


Linguistic Crossword - лингвистични кръстословици. Когато потребителя посочи реда или колоната, които желае да попълни, в горната част на екрана думата се изписва на допълнителния език на устройството, след което той трябва да отгатне коя е думата на основния език и да я попълни в полето.

Linguistic FlashCards - проверка на езиковите познания, разделена на Обща, Бизнес, Медицинска, Компютърна и Юридическа тематика. Всяка тематика е в два варианта, като разликата е в зависимост от това кой от двата езика на устройството е водещ. Всяка тематика е допълнително разделена на няколко етапа, като всеки от тях съдържа по 30 въпроса. Под всяка дума има жокер, указващ дали думата е съществително, прилагателно или глагол.

Pockets - подобна на FlashCards проверка на езиковите познания, разделена на идентична Обща, Бизнес, Медицинска, Компютърна и Юридическа тематика. Всяка тематика е в два варианта, като разликата е в зависимост от това кой от двата езика на устройството е водещ. Всяка тематика е допълнително разделена на няколко етапа, като всеки от тях съдържа по 30 въпроса. На екрана се появяват четири джоба като всяка позната дума води до промяна в стойностите, изписани върху джобовете.


Translation Test - тест за превод от затворен тип. В горната част е посочена дума, а в долната половина са дадени възможните отговори. При избор на правилен отговор се преминава на следващата дума, докато грешният отговор се изключва от възможните и на потребителя се дава нов шанс да отговори вярно. Възможните отговори са четири, а макс. брой грешки на дума - три.

Spell-it-Right - подобна на FlashCards проверка на езиковите познания, разделена на същата Обща, Бизнес, Медицинска, Компютърна и Юридическа тематика. Всяка тематика е в два варианта, като разликата е в зависимост от това кой от двата езика на устройството е водещ. Всяка тематика е допълнително разделена на няколко етапа, като всеки от тях съдържа по 30 въпроса. Под всяка дума отново има жокер, който указва вида на думата.

Sudoku - популярната игра с числа се предлага с пет нива на сложност: Very Easy, Easy, Normal, Hard и Very Hard. Отчита се и времето на играча.

Learning Settings - настройка, в която се указва посоката на превода: ENG<->[втори език] или [втори език]<->ENG. Тази настройка може да бъде задавана и в отделните приложения.


Science and Math

Първият представител на раздел Наука и Математика е Graphing Calculator. С помощта на графичния калкулатор могат да бъдат извършвани различни тригонометрични изчисления, а устройството визуализира резултата на екранa. Следващия представител е Scientific Calculator, който може да се използва, както за извършване на прости аритметични операции като събиране, изваждане, умножение и делене, така и за по-сложни изчисления като факториел и логаритми. За тригонометрични изчисления следва да се посочи измервателната единица: градуси, радиани или степени. Последен е Accounting Calculator-а, който позволява изчисляване на банкови заеми например. В случая се въвежда първоначалната стойност, периода на заема и лихвения процент и устройството връща резултат за сумата на периодичните плащания, общо платената сума в края на периода, както и оскъпяването. Бутонът Report показва пълна разбивка на плащанията по периоди, преведената съответно лихва и салдото към края на всеки период.


След калкулаторите следват Geography References, където са публикувани данни за отделните държави като местоположение, площ, граници, население и т.н. Math References (разделена на Алгебра, Геометрия, Тригонометрия и Уравнения /диференциални, интегрални.../), Chemistry References (разделена на Органична, Неорганична, Обща химия и Химични таблици и данни), Интерактивна периодична таблица на химичните елементи (показваща данните за всеки елемент като Маса, Атомно тегло, Атомен радиус, Електроотрицателност, Точка на топене, Точка на кипене, Откривател, Дата на откриване и т.н.), Physics References (разделена на Обща физика и физични таблици, като Стандартния модел на елементарните частици и т.н.), Earth Science (с общ преглед на науките Геология, Океанология, Климатология и Метеорология, Астрономия и т.н.) и Biology Reference. Всички материали, заредени в споменатите секции, са на английски език.


Metric Conversion позволява извършването на различни преобразувания. В полето, намиращо се в най-горната част на екрана, се избира естеството на конвертиранията, които потребителя желае да направи. Преобразуванията могат да са метрични, температурни, за сила, скорост, дължина, площ, енергия, тегло и т.н. След като сферата се избере се задават и конкретните параметри. В следващото поле (второто отгоре надолу) се указва единицата от която ще се конвертира, в третото поле се въвежда стойността, в четвъртото се избира единицата в която ще се конвертира, а петото поле е това, което системата попълва автоматично с търсения резултат. Секцията Musical Notes съдържа партитури на някои от най-известните произведения на Моцарт и Бетовен, които са предварително качени и могат да бъдат чути в раздел Audio Books and Music. Object of Art пък предлага на потребителя възможност да разглежда различни снимки и картини.



Audio Books and Music

Разделът, от който потребителите могат да стартират своите аудиокниги или музикални файлове. Зареждането и изтриването на документи в секцията се осъществява през папката My Music на устройството, когато бъде свързано към компютър.

Settings

Включва настройки за езика на менюто на устройството, часа, датата и зоната, силата на звука, размера на шрифта, автоматичното изключване, информация за устройството, възстановяване на фабричните настройки и деауторизация на четеца.


Заключение

Положителните страни на електронния четец jetBook Color трудно могат да бъдат изброени в няколко реда. Налице са предоставените на потребителя възможности самостоятелно да изучава не един, а няколко езика едновременно, да проверява нивото на достигнатите знания с помощта на различни тестове, да сравнява своето произношение с това на професионални диктори, да използва устройството дори като универсален преводач по време на пътуване в чужбина, да прави моментална проверка или да извършва различни конверсии, да слуша аудиокниги или да се наслаждава на любимата си музика, както и да си почива между отделните заглавия и курсове със занимателни игри.

От друга страна фактът, че устройството разполага с 9.7-инчов цветен при това E Ink дисплей води автоматично до неговата по-висока цена. Освен това по-големият размер екран и по-голямото тегло го правят по-неудобен за пренасяне и продължително четене от ръка спрямо 6-инчовите модели. Налице е също така и леко забавяне във времето за отговор на зададените му команди, както и по-продължителното зареждане при първоначалното му пускане (~30 сек.). Независимо от това обаче, jetBook Color не просто добавя цвят спрямо досега предлаганите монохромни е-четци, а отваря цяла нова вселена пред всички, които не искат да прекратяват своето развитие, а желаят да продължат да разширяват езиковите си познания.

ECTACO Info

Comments